Forum Piekarskie i Cukiernicze

Jak z lukru i karmelu wyczarować piękną dekorację ciasteczek na baby shower, chrzest czy pierwsze urodziny dziecka? Jak nadać kształt warkocza weselnym i komunijnym bochnom chleba? M.in. tego dowiedzą się rzemieślnicy biorący udział w pokazach cukierniczych i piekarskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP i Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP na potrzeby Forum Piekarskiego i Cukierniczego – jedynego w swoim rodzaju spotkania piekarzy i cukierników.

polagra_tech_forum_piekarskie_i_cukierni

Jak ozdobić kruche ciasteczka masą cukrową tak, by jako urocze łakocie dopełniły imprezę w stylu baby shower lub przyjęcie z okazji chrztu czy pierwszych urodzin dziecka? Wokół takiej tematyki będą toczyć się warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP. Ich elementem będzie też szykowanie słodkich upominków dla gości zaproszonych na te wydarzenia. Zajęcia poprowadzi, odwołując się do swoich doświadczeń cukierniczych, Marta Truskolawska.

W pokazach cukierniczych, oprócz masy cukrowej, zostanie wykorzystany również karmel. Na twórczości z jego wykorzystaniem skupią się Kazimierz Rak i Jakub Rak. Podpowiedzą oni, jak wykonać dekoracje kwiatowe z odpowiednio przygotowanego roztopionego cukru. Możemy już teraz zapewnić, że ich propozycje dekoracji z karmelu połączą nowatorstwo z tradycją.

Oba rodzaje pokazów cukierniczych odbywać się będą w ciągu dwóch dni – 30 września i 1 października.

Ci, którzy rozbudzili już w sobie apetyt na przepyszne i przepiękne słodycze, ucieszą się zapewne z tego, że na tym jeszcze nie kończą się nęcące, apetyczne atrakcje. Ich dalszy ciąg przypadnie już 2 października, kiedy rozpoczną się pokazy piekarskie przygotowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP. W ich ramach rzemieślnicy dowiedzą się, jak nadać bochnom chleba kunsztowny kształt warkocza lub innej formy splotu, tak by jak najpełniej wpisywał się w konwencję takich wydarzeń jak pierwsza komunia czy wesele. Pokazy potrwają dwa dni (2 i 3 października).

Ostatniego dnia Forum, 4 października, będzie można skosztować chałek, rogali i plecionek – różne rodzaje rozpływającego się w ustach pieczywa maślanego przygotują uczniowie szkoły ZSPS im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. Zapewniamy: warto odwiedzić poznańskie targi. Będzie pysznie i apetycznie!

Szczegółowy program pokazów odbywających się w ramach Forum Piekarskiego i Cukierniczego: >>Forum Piekarskie i Cukiernicze_program pokazów.pdf

Forum odbywać się będzie w dniach 30 września-1 października (pokazy cukiernicze) i 2-4 października (pokazy piekarskie) w pawilonie 5 w Strefie Pokazowej na stoisku 132.

[ Wstecz ]
Patroni Medialni







Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Napisz do nas.
contact